37. raskausviikon lääkärintarkastus ja kokoarviosta

36+ viikolla tehtävästä lääkärintarkastuksesta olen kuullut tosi erilaisia juttuja, riippuen sairaanhoitopiiristä, kaupungista, ja jopa neuvolasta: edes saman kaupungin sisällä ei tunnu olevan ihan samoja käytäntöjä.

Se olisi 90 % suoritettu, neljä viikkoa jäljellä.


Meidän neuvolan terveydenhoitaja on tositosi kiva, mutta neuvolalääkäri ei tee työtään ainakaan intohimosta, eikä itse asiassa edes vaikuta pitävänsä kovin paljon työstään. Meillä ei myöskään ole koko neuvolassa ultraa, ei edes klassisesti siellä sivuhuoneessa josta se sitten käydäänkin hakemassa jos on oikeasti tarve. Jos vaikkapa kaatuu neuvolamatkalla, lähettävät parinkymmenen kilometrin päähän sairaalaan tarkistettavaksi.

Odotukseni eivät siis olleet kovin suuret, mutta eipä siellä edes sitä saanut. Osa käyttää tästä lääkärikäynnistä nimitystä synnytystapa-arvio, sillä joissain neuvoloissa tehdään kokoarvio sekä ns. käsikopelolla, että ultralla. Lisäksi näiden perusteella arvioidaan sitä, mikä on todennäköinen syntymäpaino ja onko alatiesynnytys mahdollinen, käynti saattaa kestää 30 min.
Noh. Meidän kokoarvio oli puolen minuutin käsikopelolla "joku kolmekiloinen, syntymäpaino varmaan kolmen ja puolen kilon paikkeilla". Lisäksi vauvan asennon vahvistaessaan kommentti oli "joo täällä on pää, vähän ku iso jalkapallo". Öööh, tota, jos aikuisten normaalin jalkapallon ympärys on 70 cm ja Pirpanan päätä verrataan isoon jalkapalloon, niin paljonko se sitten ois? Itse otin tämän niin, että lääkäri ajatteli sellaista tekniikkapalloa, joka vastaa enemmän sitä kokoa, minkä itse tuntee, ja mikä vastaa suunnilleen sitä otetta, mikä sekä terveydenhoitajalla että lääkärillä oli. Siippa meinasi että lääkäri olisi jälkimmäisellä lauseella tarkoittanut jo koko vauvaa, eikä olisi puhunut enää vain päästä. Mutta hei, ihan kiva vertaus jos olisi vähän heikkohermoisempi tai jännittäisi enemmän. :D

Toivottavasti ei nyt kuitenkaan ihan isosta jalkapallosta puhuta.
Tai jos puhutaan, niin sitten edes lentopallosta että on jotain tyyliä tässä hommassa.


Usein raskausdiabeteksen vuoksi pääsee melko helposti ultraan jotta saadaan varmistettua, ettei vauva ole kovin iso. Koska mulla on vs-arvot olleet tosi hyvät, ei lääkitystä radiin, sf-mitta vähän keskikäyrän alla ja tasainen, eikä ole mitään viitteitä siitä että bebe olisi iso, lääkäri totesi heti ettei ultraan ole tarvetta. Olin vähän psyykannut itseäni siihen, että vinkuisin lähetteen äitipolin ultraan silti, mutta sitten totesin, että ei se kyllä tunnu oleelliselta. Kokoarvio saattaa mennä joka tapauksessa aivan pieleen. Joo, olisihan se kiva tietää etukäteen jos on megabebe tulossa, mutta ei se arviossa silti välttämättä tule esiin. Tiedän jopa tapauksen jossa 3,5 kiloiseksi arvioitu olikin muistaakseni 4,8 kiloinen.

Viime aikoina on saanut vastata jonkin verran kysymykseen siitä, jännittääkö synnytys. Tietenkin, olisi jopa outoa jos ei jännittäisi, mutta ei näemmä paljon. Tulee mitä tulee. Ihan varmasti ehdin vielä stressaamaan ja jännittämään itseni solmuun ja ahdistuskan partaalle, mutta ainakin toistaiseksi olen pystynyt olemaan asian suhteen melko luonnikas.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raskausdiabetes, osa 3.

Raskausdiabetes, osa 2.

Radilainenkin voi herkutella, sittenkin.